Jukebox zenelejátszó az Ubuntu Linux rendszeren

Ahogyan mindenféle témakörben, így a zenéink lejátszásában is rengeteg megoldás létezik az Ubuntu Linux rendszeren. Ezúton bemutatok egy lehetőséget, ahogyan a zenegyűjteményünkből sokkal átláthatóbb módon válogathatunk.

1.) Letöltés és telepítés

Synaptic-csomagkezelőben telepítsük a gmusicbrowser megnevezésű csomagot, vagy Terminál-ban az alábbi parancs segítségével:

sudo apt-get install gmusicbrowser

2.) Használat

Indítsuk el az Alkalmazások -> Hang és videó -> gmusicbrowser menüpontról.

A megjelenő kis ablakon kattintsunk az ikonsoron található csavarhúzó ikonra a beállítások testreszabásához. A legelső, Könyvtár feliratú fülön a számítógépen található, zenéket tartalmazó könyvtárainkat adhatjuk hozzá az Add folder feliratú gombra kattintva. Miután elkészültünk, érdemes a Módosított és törölt számok utáni keresés elinduláskor, Új számok keresése elinduláskor valamint a Lejátszhatatlan számokat ne adja hozzá lehetőségeket is bekapcsolni. A check now és scan now gombok megnyomásával menet közben bármikor ellenőriztethetjük a számítógéppel a lejátszási lista aktuális állapotát.

A következő, Labels feliratú fülön címkéket hozhatunk létre, amelyekkel az egyes zeneszámainkat megjelölhetjük - például kedvenc stb.

Az Audió feliratú fülön a hangbeállításokat szabhatjuk testre. Érdemes az mplayer csomagot feltelepítve azt a lehetőséget itt kiválasztani, mivel magában az mplayer alkalmazásban rengeteg hangbeállítást elvégezhetünk.

A negyedik, Layouts feliratú fülön érdemes a Lejátszó ablak elrendezése: lehetőségnél az itunes-like stílust kiválasztani, amellyel az apple jukebox lejátszójához hasonló elrendezést kapunk. Ugyanezen fülön további hasznos lehetőségeket szabhatunk testre a lejátszó megjelenésével kapcsolatban. A Show tray icon lehetőséget szintén érdemes bekapcsolva hagyni, ugyanis ilyenkor a panelen megjelenő ikonra mutatva is tudunk néhány dolgot szabályozni, anélkül, hogy a program főablaka előtérben lenne.

A Misc. feliratú fülön néhány egyéb, kiegészítő jellegű beállítást tudunk elvégezni. A következő, Pluginek feliratú fülön a lejátszó által elérhető bővítményeket tudjuk ki- és bekapcsolni valamint ezek részleteit személyre szabni.

A Keys feliratú fülre kattintva saját billentyűkombinációkat adhatunk hozzá, amelyek működését előre megadott műveletek hozzárendelésével.

A legutolsó, Címkék feliratú fül beállításainak módosítására a program is figyelmeztet, ezért max. indokolt esetben hajtsuk végre.

A gmusicbrowser egyik legjobb funkciója az előre beállított és egyéni szűrők használata, amellyel könnyedén navigálhatunk a legterjedelmesebb zenegyűjteményeink között is. Ezen kívül a program képes a zenéinket többféle szempont szerint is sorba rendezni, például: Cím, Előadó, Album, Dátum stb. alapján. Szintén nagyon jó dolog, hogy a program képes a zenealbumok borítójának képeit is előkeresni és szükség esetén megjeleníteni.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- A gmusicbrowser hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.